Причини за интернет зависимостта

Причините за възникването на интернет зависимостта са много сложни. За да се стигне до тази зависимост, дълбоко в човека лежат нереализирани базови потребности от значимост, постижения, приемане, уникалност, дори любов.

снимки причини за интернет зависимостта
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Share on skype

Интернетът дава възможност за облекчаване на болезнени състояния, които човек изпитва заради ниско самочувствие, отхвърляне, самота, обида, неуспех.

Предразполагащи фактори

Предразполагащи фактори за развиване на този вид пристрастеност са неправилно възпитание, липса на социална среда и социална активност, неблагоприятна семейна атмосфера, презадоволяване, липса на контрол, свръхконтрол. Тези неща водят до крайности и допринасят за възникването на този вид зависимости.

Увреждащо поведение, депресия и тревожност

Интернет зависимостите имат своето увреждащо поведение и то ограбва живота на децата, води до по-бедни отношения с родители и приятели, нарушения в общуването, ниско самочувствие и самооценка, така че факторите, в които тези зависимости влияят върху живота ни, са различни и оказват различно влияние върху сферите от живота.

Интернет зависимостта води до депресия, биполярно разстройство и тревожност. Най-добрите средства за ограничаването на този проблем са ранната превенция и спортът.

„Ако при другите зависимости човек донякъде има яснота в какво състояние е, тук много трудно се постига степен на осъзнатост и затова трябва близките по принцип да бъдат много внимателни и наблюдателни. Те са хората, които дават индикатор, че нещо се случва“

Без намесата на специалист преодоляването на тази зависимост би било много трудно. Дори и специалистите по принцип много трудно диагностицират този проблем, тъй като той е съвременен и съществуват много малко методики за ранно диагностициране.

Един такъв тест е тестът на д-р Кимбърли Янг, който дава отговор до някаква степен на този проблем. „Имала съм такива случаи с майки, които търсят помощ, заради техните деца, които прекарват много време в интернет. Те не могат да се ориентират дали това е интернет зависимост, пристрастеност или някакъв друг проблем. Хубаво е, че съвременните майки вече поглеждат към този проблем“.


Прочетете цялата статия в Онлайн медия “Обекти”, тук.

Още публикации

снимка психологично консултиране

Консултиране

Изграждане на конфиденциалните отношения с фокус върху решението, а не върху проблема.

снимка психодиагностика

Психодиагностика

Ако някой Ваш близък или познат, има проблем във взайноотошенията, моля, позволете ми да помогна.

снимка психотерапия

Психотерапия

Приемам творчески подход в практиката си, изследвайки иновативни техники и информация, за да ви помогна да направите промените, които желаете.