Коледната тъга се лекува за 2 седмици

Какво представлява следпразничната депресия, как да я разпознаем и да се справим с нея. Следпразничната депресия е психично състояние, което се появява след дълги празници като новогодишните. Тя носи усещане за унесеност, провал и самота, което се появява още по време на почивните дни или непосредствено след тях.

снимка за блог, коледна тъга
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Share on skype

Емоционалният срив обикновено настъпва заради големите очаквания, които имаме, и разочарованието от това, че нещата не се случват по желания начин. “Възможно е следпразничната депресия да се появи след 1 януари в резултат на емоционалните разочарования, случили се през предходните месеци, както и заради стреса и изтощението от подготовката за празниците”.

Става дума за психосоматично състояние. “Това, което чувстваме и преживяваме, дава отражение върху тялото и физиката ни”. Когато симптомите са по-тежки, следпразничната депресия наподобява клиничната. “Отличават я продължителността – тя трае от няколко дни до 1-2 седмици, както и възможността да бъде облекчена по различни начини”.

Според статистика, според която поне 35% са потиснати след новогодишната нощ, а всеки втори е изпитвал поне веднъж в живота си такъв тип депресия. “Нюйоркският психиатър Марк Сичъл я обявява и се фокусира върху синдрома на детската представа – хората очакват събитията и развръзките, които изпитват в предишни периоди от живота си, да бъдат именно такива, каквито са си ги представяли преди години – наивни, романтични. Несъответствието между това, което е било, и това, което е сега, създава чувството за безвъзвратна загуба. Според Сичъл не е хубаво да гледаме на празниците като повторение на епизод от детството.

Симптомите

Симптомите на следпразничната депресия са липса на настроение, апатия, меланхолия, тъга, изнервеност. “Засягат се и мислите и поведението. Преобладават негативните мисли, а за изпълнението на елементарни задачи са ни нужни неимоверни усилия”. Това меланхолично състояние може да ни докара главоболие, безсъние или пък повишена нужда от сън, липса на апетит, намалена концентрация и интерес към неща, които обичайно ни доставят удоволствие

Причините

Причините за следпразничната депресия са няколко групи.

Първо, това са психологически причини като скорошна загуба на близък човек или раздяла с партньора, тъй като спомените засилват чувството на липса и самота.

На второ място, стоят семейните причини и невъзможността да бъдем с някой от членовете на фамилията ни. Възможно е следпразничната депресия да ни обхване и заради финансови причини – ограничения в семейния бюджет, за кратко сме похарчили доста за подаръци и празнична трапеза и украса.

Има обаче и физически причини. “През зимата имунната ни система рязко отслабва. Има изтощение и стрес заради енергията и времето, отделени за чистене, готвене, пазаруване, посрещане на гости. Освен това често по празниците качваме някой и друг килограм, което също ни депресира доста, особено ако се опитваме да отслабнем. Повишената консумация на сладкиши по празниците също предизвиква чувство за умора и тежест.

Как да се справим със следпразничната депресия?

За да се справим с това състояние, трябва да си създадем реални очаквания за новата година и да си поставим изпълними цели .

  • Не поемайте ангажименти, които ще ни натоварят извънредно.
  • Направете списък с приоритетите си, като отделим важните от маловажните неща и преценим кое сме в състояние да свършим и кое не.
  • Не изразходвайте енергията си само за едни ден или празник, а разпределете силите си за цялата година – по малко за всеки ден и празник.
  • Живейте и се наслаждавайте на настоящето!
  • Важно е да сме оптимисти за бъдещето си, а не да се натъжаваме сами, като сравняваме днешния ден с добрите стари времена. Ако живеете сами, потърсете контакт с други хора и не изпадайте в изолация и самота.
  • Не злоупотребявайте с алкохола, защото той задълбочава депресията. Опитайте нещо ново и различно!
  • Откраднете малко време и да се погрижим за себе си.
  • Трябва да следим колко харчим, за да не ни докарат депресия големите сметки по празниците.
  • Що се отнася до работата, през новата година трябва да постигнем баланс между служебните задължения и почивката, за да се чувстваме добре.
  • Трябва да коригираме и храненето си – да похапваме повече плодове и зеленчуци, както и богати на омега-3 и 6 мастни киселини храни.

“Важно е стъпка по стъпка да гоним първо малките цели и после да преследваме големите. Хората, които си поставят цели, по-рядко изпадат в депресивни състояния”.

Не трябва да се правят дългосрочни планове за бъдещето, а да се приложи мисленето за “тук и сега”. А ако проявим съобразителност, празниците и ваканциите ще ни носят зареждане и положителни емоции, а не депресия.


От моето интервю в Plovdiv Week

Още публикации

снимка психологично консултиране

Консултиране

Изграждане на конфиденциалните отношения с фокус върху решението, а не върху проблема.

снимка психодиагностика

Психодиагностика

Ако някой Ваш близък или познат, има проблем във взайноотошенията, моля, позволете ми да помогна.

снимка психотерапия

Психотерапия

Приемам творчески подход в практиката си, изследвайки иновативни техники и информация, за да ви помогна да направите промените, които желаете.