Децата и парите

Още от малки децата трябва да се запазнаят с парите, още от 3г. възраст, да им се говори, да им се показва и когато са в магазина, родителят да ги учи да боравят с тях. Всяко подхождане към парите, трябва да става постепенно с нарастването на възрастта на децата, за да могат те да оценят стойността им.

децата и парите
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Share on skype

Парите идват и си отиват. Никой не е отнесъл парите със себе си на онзи свят.За хубаво или лошо, някой ги е създал, като средство за препитатание, търговия и сделки. Всяко семейство се труди, за да се препитава със тях.

Децата и парите….?

Още от малки децата трябва да се запазнаят с парите, още от 3г. възраст, да им се говори, да им се показва и когато са в магазина, родителят да ги учи да боравят с тях. Всяко подхождане към парите, трябва да става постепенно с нарастването на възрастта на децата, за да могат те да оценят стойността им.

Даването на по-голяма власт на това средство, изкушава децата.Те са любознателни, любопитни и много умни.

Контролът и по подходът на родителите към парите, трябва да бъде постоянен, ежедневен до израстването на детето. Без контрол нищо не се постига. Безпорно е, че детето за да има самочувствие, трябва да притежава определена сума за ежедневни нужди, но това трябва  става със знанието на родителите.

Разбира се зад тези суми и тези банкноти стои трудът на родителят.,неговите качества, знания и умения. Тук е ролята на семейството, която е водеща в тези слчаи, а училището, допълва .възпитанието на детето и отношението му към парите.

В чисто психологичен план възпитанието за стойността на парите е базова ценност, която както казах трябва да се учи още в начална детска въраст. А умението да цениш парите е вече качество, достойно за уважение!

Родителските грешки

Родителите дават прекалено големи суми с които децата привикват и задоволяват капризите си, което е неправилно. По натам в живота, те не могат да оценят стойността и получават всичко по много лесен начин. Така тръгват по лесния път, на бързите пари, а това е стълбата надолу. Това е пътят, който е измамен.

Такива деца, като възрасни трудно създават семейства, и трудно задържат партнъори до себе си. Тези родителски грешки водят до хазартен тип личности.

Влиянието на социума

Влиянието на социма, на заобикалящата среда е изключително важно. Всичко зависи от приятелствата които децата създават и компаниите в  които попадат…..с какви пари разполагат…. Така например още в детската градина, когато детето получава скъпи  играчки,само защото и другите имат такива, а не защото е необходимо, ….После в училище семействота купуват скъпи телефони, само защото и другите имат такива, след това след бала детето плучава без усилия и първата скъпа кола, само защото и другите имат такива……и така стигаме до липса на цели в живота……….. Не ценят парите ,не ценят и това, което имат……. Загубват и способността да изпитват удоволствие, а както знаем стремежът към удоволствие е базова, водеща  потребност у човека…..

Съвети към родителите

  • Да включват децата в пазаруването, в чисто битовите ангажименти;
  • Да учат децата  – да ценят парите, защото в живота нищо не идва даром, всичко трябва да се заслужи……..,
  • Да се стараят, да пестят, за да имат……., Още от малки да се вкара идеята за лична касичка, в която да се слагат монети, а след това и по големи банкноти – това възпитава идеята за контрол и по натам създава усещането за  контрол на това платежно средство;
  • Да харчат разумно, за да и имат..и за по-натам, … защото всичко е много скъпо…всяко нещо си има цена….

Заключение:

По важно е да бъдем хора, да бъдем човеци. Разумното даване води до усъвършенстване на психиката и личността на децата.

Още публикации

снимка психологично консултиране

Консултиране

Изграждане на конфиденциалните отношения с фокус върху решението, а не върху проблема.

снимка психодиагностика

Психодиагностика

Ако някой Ваш близък или познат, има проблем във взайноотошенията, моля, позволете ми да помогна.

снимка психотерапия

Психотерапия

Приемам творчески подход в практиката си, изследвайки иновативни техники и информация, за да ви помогна да направите промените, които желаете.