Тийнейджърът пуши: Ами сега?

тийнейджърът пуши
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Share on skype
Интервю с психолога Христина Краева – Стоянова

Тъй като все повече деца и ученици пушат, това вече не е проблем, който засяга само възрастните. Днес е Световният ден без тютюнопушене и се надяваме, че ще се присъедините към нас, за да превърнем този ден в нещо, което хората ще помнят дълго.

„Човек е свързан с тютюна от хиляди години. Ако в миналото пушенето е служело като средство за удоволствие, то днес масово се използва от децата като средство за себеутвърждаване. Този порок създава една изкривена представа на младия човек за себе си, че пушейки е готин, бунтар“, казва психологът Христина Краева – Стоянова.

Родителските реакции често са предвидими: сериозен разговор, скандал, бой, наказание, санкции. И самообвинението – защо на нас?

„ Агресивният подход никога не е давал добър ефект, особено сред подрастващите. Има начини, които биха помогнали да предпазим децата до времето на запалване на първата цигара. На първо място родителите трябва да са информирани какво прави детето. Да са наблюдателни, да са по-скоро приятели на детето. Най-мощното, според мен, е силата на личния пример и какво родителите показват като модел. Важно е и сред какви деца се движи детето“, съветва още психологът.

Разговорите по тази тема с тийнейджър обикновено са трудни. Понякога е добре да се потърси помощ, разговор с психолог или близък роднина, допълва още специалиста.

Още публикации

снимка психологично консултиране

Консултиране

Изграждане на конфиденциалните отношения с фокус върху решението, а не върху проблема.

снимка психодиагностика

Психодиагностика

Ако някой Ваш близък или познат, има проблем във взайноотошенията, моля, позволете ми да помогна.

снимка психотерапия

Психотерапия

Приемам творчески подход в практиката си, изследвайки иновативни техники и информация, за да ви помогна да направите промените, които желаете.